Meer auteursrecht claims op YouTube vanaf juni 2018

YouTube heeft onlangs extra informatie doorgegeven over claims van derde partijen. Vanaf juni 2018, kunnen creators die content gebruiken die gemaakt is door derde partijen, meer claims op het kanaal verwachten. Dit komt doordat er meer handmatig wordt gecontroleerd, allereerst op nieuwe video's, op een later moment wordt ook oudere content gecontroleerd. Het kan echter langer duren voordat je deze claims ontvangt, omdat de video's handmatig worden nagekeken.

Als je content gebruikt die door derden is gemaakt, dan kan je auteursrecht claims en/of strikes verwachten. Dit maakt het nog belangrijker dat je content van derden om een verantwoorde manier gebruikt door YouTube's richtlijnen voor eerlijk gebruik (fair use) op te volgen en door eerst toestemming te vragen voordat je content van derden gebruikt.

Om je te helpen hoe je content van derden kan gebruiken in je producties en om een aantal gevallen te zien van misbruikte content van derden, kun je de FAQ pagina van losgekoppelde kanalen hier bekijken. Bekijk ook YouTube's lessen over hoe je met auteursrecht toestemmingen omgaat.

Wanneer je muziek gebruikt van derden, overweeg dan muziek van Freedom te gebruiken zoals Muziek Fabriek, van honderden artiesten die voor Freedom partners muziek maken (waardoor je geen strikes zult ontvangen).

Als je video's hebt met een content ID overeenkomst over content waar je wel toestemming voor hebt gevraagd, kun je contact opnemen  met de maker, zodat je op de witte lijst van content ID komt. Content ID claims kunnen geen strikes maken als je akkoord gaat met de claim. Hier zijn andere manieren hoe je kan reageren als je een content ID overeenkomst krijgt:

• Vervang de auido door een ander nummer via de audio wissel tool
  • Verwijder de audio via de muzieknummer verwijder tool
  • Betwist de claim als je denkt dat er een fout is gemaakt (als je toestemming hebt voor het gebruiken van de content)

Klik hier om het volledige bericht van YouTube te zien.

Zoals altijd: mocht je vragen of opmerkingen hebben dan kun je altijd ons supportteam benaderen door een ticket te openen aan de bovenkant van de pagina of door hier te klikken.